„Tippek, trükkök, praktikák a költözéshez” című rovatunk II. száma
jan11

„Tippek, trükkök, praktikák a költözéshez” című rovatunk II. száma

Csomagolj magad! Sok éves tapasztalataim alapján a költözés előtt álló ügyfelek nagy része szívesen elvégzi a költözését megelőzően a tárgyainak csomagolását.


Mindenki tisztában van azzal a ténnyel, ha bármilyen tárgyat vásárol azt csomagolásban kapja. Mégis sokszor tapasztalom, hogy a költözések alkalmával nem csomagolják be megfelelően ingóságaikat és nem kérnek csomagolást az ügyfelek. Ez egy helytelen és veszélyes döntés mindenki részéről, ezért szeretnék olyan tanácsokat adni, mellyel költözésünket olcsóbbá és biztonságossá tehetjük. Csomagolni mindenki tud! Gondoljunk csak a karácsonyra. Az ajándékok csomagolása sem különb, mint az apró tárgyak csomagolása.

- Szerezzünk csomagolóanyagot.

Sajnos a költöztetésre alkalmas - strapabíró dobozokat - olcsón vásárolni nem könnyű feladat. De lehet bérelni! Hogy nem hallott meg ilyenről? Persze, senki nem költözik mindennap. Nálunk a legprofibb csomagolóanyagokat is legkevesebb összegért adjuk bérbe. Igen bérbe! Minek tartaná meg? Minek fizetne több 10000 forintot feleslegesen, ha két hét múlva úgyis kidobja? A könyves dobozoktól a nagy dobozokon át az álló ruhás dobozokig minden típussal nagy raktár készlettel állunk költöző ügyfeleink rendelkezésére. Ha megvannak a szükséges dobozok, akkor még szükségünk van egy kisebb mennyiségű kalapcsomagoló selyempapírra, egy kevés ragasztó szalagra és buborékos fóliára (ajánlott alaktalan törékeny tárgyakhoz) - pukkancs fólia- is. Nálunk az újrahasznosított selyempapírt ingyen adjuk ügyfeleink részére!

- Kezdjük a csomagolást!

Kis dobozba nehéz, vagy törékeny tárgyakat tegyünk. Pl.: könyvet, tányérokat, poharakat, száraz élelmiszereket, apró tárgyakat, iratokat. Kis dobozba soha ne csomagoljuk lábost, cipőt, könnyű és nagy helyet foglaló tárgyakat. Közepes- és nagy dobozokba csomagoljuk pl.: konyhai műanyag edényeket, lábasokat, ruhaneműket, ágyneműt, cipőt stb. Álló ruhás dobozunk szenzációs találmány minden költöztetés előtt álló ügyfelünk számára! Két darab ilyen dobozba elfér egy átlagos kétajtós akasztós szekrénybe való ruha mennyisége. Gyűrődés, hajtogatás nélkül. Fekvő ruhás karton dobozunk a vászonnadrágok – pantalló - vagy egyéb gyűrődésre hajlamos ruhák csomagolására való.

- Dobozok összeállítása.

A karton dobozokat soha ne hajtsuk úgy össze, mint a postások! Kezdésnek mindig hajtsuk be két egymással szemben álló részét, azután ezt megismételve a maradék két oldal behajtása után ragaszuk le a közepét minimum kétszer, valamint ne feledkezzünk meg a doboz szélleinek a leragasztásától sem. Szállítás során a doboz nagy igénybevételének van kitéve, ezért a ragasztás minősége meghatározza a biztonságos költözést és az újra felhasználhatóságot is.

- Dobozolás, címkézés

Mindig tegyünk az üres doboz aljába néhány réteg selyempapírt. Újság papír nem jó! A nyomdafesték nedvesség hatására meg foghatja a textíliat. Ne kockáztassunk! Apró tárgyakat selyempapírra ömlesztve - kis mennyiségben, egybe csomagoljuk. Tányérokat úgy csomagoljuk, hogy minden tányér köze tegyünk egy-két réteg selyempapírt. Ez megakadályozza a tányérok szállítás közbeni össze koccanásos sérüléseit. Poharakat minden eseten egyenként selyempapírba csomagoljuk és dobozoljuk. Poharakat a dobozokba kizárólag lefektetve helyezzük el. Így sokkal kisebb az esélye a csomagoláson belüli töréseknek. Vékony poharakat selyempapír maradékkal tömjük ki. Kristály poharakat vagy készleteket - nagy értékük miatt - buborékos fóliába tekerjük bele. Lehetőleg poharakat ne vegyítsünk tányérra és más tárgyakkal pl.: evőeszközzel, vagy nem törékeny tárgyakkal. Vannak strapabíró tárgyak, melyek össze rakhatók egymással egy adott dobozban, de a pohár az pont nem ilyen. Cipőt a cipővel, lábost a lábossal, ruhát a ruhával próbáljunk meg becsomagolni! Nem törékeny tárgyakat vegyíthetünk egymással, hiszen itt nincs veszélye az esetleges sérülésnek! Ne feledkezzünk meg arról, hogy a dobozokat teli kell tenni csomagolt tárgyakkal, kizárólag akkor zárható le! Ezzel megelőzzük a –lötyögős - félig rakott dobozokat, melyek könnyen össze is nyomódhatnak. Minden doboz súlyát folyamatosan ellenőrizzük, hiszen a költöztető dobozok bár elég masszívak, mégsem bírnak mindent ki. Doboz lezárás előtt a csomagolt tárgyakra tegyünk három réteg záró selyempapírt. A dobozokat úgy zárjuk le, mint ahogy az alját összeragasztottuk. A dobozokat mindig címkézzük fel. Ezzel saját munkánkat is - a kicsomagolásnál - és a költözés költségét is jelentősen csökkenthetjük. Dobozokra célszerű ráírni a helység nevét ahol csomagoltuk, a benne lévő tárgyak gyűjtő nevét pl.: konyha -törékeny poharak; hálószoba -szekrény díszek; spájz -száraz élelmiszerek stb. Az új lakásban a költöztetők a dobozokat céltudatosan a - dobozokra korábban felírt - helyiségekben tudják lerakni, így Neked azokat tovább mozgatni nem szükséges.

Következő cikkünkben a porcelánok, kisméretű szobrok csomagolásáról fogok tanácsokat adni!

 
 
 

Minden jog fenntartva. 2002-2020. Kevin Movers Kft. © www.kevinmovers.hu 2024